eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2022
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Czy dieta ma znaczenie w atopowym zapaleniu skóry?

Aleksandra Tatka
1
,
Rafał Pawliczak
1

  1. Zakład Immunopatologii, Uniwersytet Medyczny, Łódź, Polska
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2022; 9, 2: 99–105
Data publikacji online: 2022/05/26
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Atopowe zapalenie skóry jest przedmiotem zainteresowania wielu badaczy. Leczenie pacjentów przy użyciu farmakologii nie zawsze przynosi zadowalające efekty, co skłania zarówno lekarzy, jak i pacjentów do poszukiwań metod alternatywnych jako terapii uzupełniającej i wspomagającej standardowe leczenie. Jedną z nich jest stosowanie określonej diety. Od dawna związek diety z atopowym zapaleniem skóry (AZS) jest przedmiotem badań. Atopowe zapalenie skóry stanowi uwarunkowaną genetycznie zapalną chorobę skóry. Jest to najczęstsze schorzenie skóry występujące u dzieci, może jednak dotyczyć również osób dorosłych. Patogeneza AZS jest złożona, największe znaczenie ma defekt genetyczny prowadzący do utraty funkcji kluczowych dla utrzymania spójnej bariery naskórkowej białek. Dysfunkcja bariery skórnej i upośledzenie tolerancji immunologicznej leżą prawdopodobnie u podstaw patogenezy, gdy AZS współistnieje z alergią pokarmową. Pokarm może wywołać wiele różnych reakcji skórnych, które niejednokrotnie nakładając się na zmiany atopowe, sprawiają trudności diagnostyczne. Błędne przekonania pacjentów, że składniki diety są przyczyną objawów AZS, skłania ich do wykluczania podejrzanych pokarmów i stosowania restrykcyjnych diet eliminacyjnych. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wpływu spożywanych pokarmów na AZS oraz określenie, czy stosowanie diety wykluczającej konkretne produkty może wpłynąć na zaostrzenie lub złagodzenie objawów AZS.

Atopic dermatitis has become interesting health problem and continues to present significant therapeutic challenges for scientists. Treatment with pharmacological therapy is often not satisfied for doctors and patients. It leads to look for alternative methods as complementary and supportive therapy to conventional treatment. One of the possibilities is intake of a specific diet. The subject of diet and dermatitis has been studied for decades. Atopic dermatitis (AD) is a genetic, chronic, inflammatory skin disease. It is the most common skin disease occurring in children, but it can also affect adults. The pathogenesis of AD is complex, the most important being a genetic defect leading to loss of function of proteins important for maintaining the epidermal barrier. Dysfunction of the skin barrier and impaired immune tolerance probably underlie the pathogenesis when AD coexists with food allergy. A variety of skin reactions can be triggered by food which often appear with atopic lesions and cause diagnostic difficulties. Patients with eczema believe that dietary ingredients are the cause of AD symptoms. Finally, they exclude suspect foods and follow restrictive elimination diets. The aim of the current review is to present the state of knowledge regarding the influence of nutrition on atopic dermatitis and to investigate if diet exclusion can exacerbate or alleviate AD symptoms.
słowa kluczowe:

atopowe zapalenie skóry, leczenie, dieta, alergia pokarmowa



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.