eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2024
vol. 18
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
RÓŻNE
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

MECHANICZNE MIELENIE PRZYPRAW W MŁYNKACH Z POLIMEROWYMI ŻARNAMI A PRZEDOSTAWANIE SIĘ MIKROPLASTIKU DO ŻYWNOŚCI

Łukasz Zbucki
1
,
Ewa Plażuk
2

  1. Department of Management, John Paul II University in Biała Podlaska, Poland
  2. Regional Research Center for Environment, Agriculture and Innovative Technologies EKO-AGRO-TECH, John Paul II University in Biała Podlaska, Poland
Health Prob Civil. 2024; 18(3): 339-353.
Data publikacji online: 2024/03/19
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
W obecnych czasach badacze alarmują, że nasze codzienne produkty spożywcze mogą być zanieczyszczone tworzywami sztucznymi, towarzyszącymi procesowi przetwarzania i pakowania. Plastikowe polimery i szkodliwe dodatki chemiczne, takie jak: plastyfikatory, barwniki lub modyfikatory, mogą przedostawać się wraz z żywnością do naszego organizmu w postaci cząstek mikroplastiku i powodować szkody dla zdrowia ludzkiego. Ocena ryzyka obecności mikroplastiku w produktach spożywczych jest wciąż na wczesnym etapie ze względu na niejednolitość badań i metodologii.

Materiał i metody
W niniejszym badaniach analizowano ścieranie cząstek plastiku z kilku różnych młynków do soli himalajskiej i pieprzu czarnego z żarnami wykonanymi z polimerów przy użyciu technik FT-IR i SEM.

Wyniki
Przeprowadzone badania potwierdzają wpływ wykorzystanych polimerów na ilość uwalnianego mikroplastiku jak i tempo zużycia żarna młynków od mielonej przyprawy.

Wnioski
Określenie wpływu wykorzystania tego typu urządzeń na zdrowie człowieka wymaga jednak prowadzenia dalszych badań.



Background
Nowadays, researchers are alarming that our everyday food products may be contaminated with plastics during the processing and packaging process. Plastic polymers and harmful chemical additives, such as plasticizers, dyes or modifiers, may enter our body along with food in the form of microplastic particles and cause harm to human health. Risk assessment of microplastics in food products is still at an early stage due to the heterogeneity of research and methodology.

Material and methods
The present study analyzed the abrasion of plastic particles from several different Himalayan salt and black pepper grinders with burrs made of polymers using FT-IR and SEM techniques.

Results
The study confirms the effect of the polymers used on the amount of microplastic released as well as the rate of wear of the grinder burrs from the ground spice.

Conclusions
Determining the impact of using such devices on human health requires however further research.

słowa kluczowe:

ścieranie żaren, sól himalajska, młynki do przypraw, mikroplastik, pieprz czarny


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.