Specjalizacje, Kategorie, Działy

Rola trzewnej tkanki tłuszczowej w patogenezie raka jelita grubego u kobiet

Udostępnij:
Otyłość jest powszechnie uznawanym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Doniesienia ostatnich lat sugerują jednak, że za zależność tę odpowiada raczej trzewna tkanka tłuszczowa, niż całkowita zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Na łamach PLoS One ukazała się ciekawa praca, która omawia to zagadnienie.
W badaniu uczestniczyło 497 kobiet, u których rozpoznano raka jelita grubego, 318 zdrowych kobiet stanowiło grupę porównawczą. Parametry metaboliczne, w tym skład ciała, oceniany był na podstawie badania tomografii komputerowej.
Średnia zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej była istotnie wyższa wśród chorych z rozpoznanym rakiem jelita grubego. Analiza multiwariancji wykazała, że zawartość tkanki tłuszczowej odpowiadająca 67 percentylowi lub wyższa wiązała się z istotnie większym ryzykiem rozwoju raka w porównaniu z osobami o zawartości tkanki tłuszczowej, odpowiadającej 33 percentylowi i niższym wartościom.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.